Kjente personer fra grenselandet (Hedmark-Värmland)

Hvem har vel ikke hørt et dikt av Hans Børli? Området rundt grenselandet har hatt stor innflytelse på diktingen hans, hvor naturen har fått en helt spesiell plass. Det samme er vanskelig å si om dansebandet Sven Ingvars, men populære ble dansebandet fra Värmland i alle fall, både i Sverige og i Norge.

Kjente nordmenn fra grenseområdet

Hans Børli ble født i Eidskog i 1918 og bodde det meste av sitt liv i kommunen frem til sin død i 1989. Selv jobbet han som tømmerhogger og ble kalt for skogens dikter. Selv om politikk også etter hvert fikk en betydelig del i poesien, så var det livet i skogen som fasinerte Børli mest. Andre kjente personer fra grensetraktene på norsk side er fotballspilleren og treneren Ståle Solbakken, som vokste opp i Grue, billedkunstneren Tore Hansen og misjonæren Nils Astrup. Kongsvinger er en by med flere kjente personer, som for eksempel forfatteren Jonas Lie – en av de fire store – kunstneren Erik Werenskiold og forfatteren Levi Henriksen.

Kjente svensker

I Värmland er kanskje folk mest kjent for musikken og det glade humøret. Dette gjenspeiler også de kjente personene herfra. Mia Skäringer er en kjent skuespiller fra tv-serier som “Ack Värmland» og «Solsidan», men ikke minst Sveriges nye prinsesse, H.K.H. Prinsesse Sofia, som har den flotte tittelen, hertuginne av Värmland. Andre store kjendiser herfra er sangeren Christer Sjögren og ikke minst forfatteren Selma Lagerlöf, som vant Nobels Litteraturpris i 1909.