Kjente personer fra Värmland

En av de mest kjente personene fra Värmland, er fotballtrener Sven-Göran Eriksson. Han har vært manager for både klubblag og landslag, og var den første utlendingen som ledet Englands landslag. Han var aktiv spiller i flere år, før han begynte trenerkarrieren i 1977. Etter å ha trent flere svenske lag, hadde han suksess både i Portugal og Italia. Den største prestasjonen hans som klubbmanager var da han vant italienske Serie A med laget Lazio i 1999/2000.

Selma Lagerlöf er en av de mest kjente forfatterne fra Värmland. Hun ble internasjonalt anerkjent, og fikk også Nobelprisen i litteratur i 1909. Mange av historiene hennes er lagt til Värmland. Hun var også engasjert i kampen for stemmerett for kvinner, og hun er avbildet på den svenske 20-kroneseddelen. Hun skrev mange bøker, og regnes fortsatt som en av Sveriges største forfattere.

Christer Sjögren er en annen kjent person fra Värmland. Han er mest kjent fra dansebandet Vikingarna, der han var sanger fra 1978 til 2004. Etter at Vikingarna ble oppløst, startet han sin solokarriere. Han har samarbeidet med mange kjente artister, og utgitt mange egne album. I 2005 ble han utnevnt til ridder av 1. Klasse i Den Kongelige Norske Fortjenstorden.

Tage Erlander var en svensk sosialdemokratisk politiker fra Värmland. Han var statsminister i Sverige i årene 1946 til 1969, og ble med det den lengst sittende regjeringssjef i noe demokratisk land. Fortsatt kalles han ”Sveriges lengste statsminister”, et uttrykk som både refererer til de 23 årene som statsminister, og til kroppslengden hans. Under hans periode som statsminister vokste det svenske velferdssamfunnet fram. Andre kjente personer fra Värmland er dikter Gustaf Fröding, biskop og dikter Esaias Tegnér, forfatter Göran Tunström og forfatter og lyriker Bengt Berg. Selvsagt finnes det også mange andre kjente personer som kommer fra Värmlands län.