Om Värmland

Värmland er et fylke i midtre Sverige. Värmland grenset til Dalarna, Örebro og Västra Götaland i Sverige, og Østfold, Akershus og Hedmark i Norge. Fylket har et landareal på 17 591 km2, og har omtrent 273 260 innbyggere (2011). Värmland er inndelt i 16 kommuner, og fylkets administrasjonssenter ligger i Karlstad.

Värmland kan by på mange innsjøer, herregårder og flere byer. På bygden lever den rike kulturen i beste velgående. Innsjøen Vänern byr på en fin skjærgård og mange bademuligheter. Det er mye skog i fylket, og Värmland har også fornminner, selv om det er færre fornminner i dette fylket enn mange andre steder i Sverige. Det skyldes at området var relativt tynt befolket i forhistorisk tid.

Naturen i Värmland, med fjell og innsjøer, regnes blant den vakreste i hele Sverige, og har inspirert både malere og forfattere. I den vestlige delen av fylket er det mange fjellplatå. De østlige delene ar fylket har også mange hauger, men toppene er ikke like høye. De østlige delene av Värmland er rike på mineraler. Tømmerindustri har også vært veldig viktig for området gjennom nyere historie. Värmland opplevde stor innvandring fra Finland i det 17-århundre, og var lenge et finskspråklig område.